KERSTFEEST 2024

Woensdag 11 december 2024

Op ons Kerstfeest, waarbij we ook de partners verwelkomen, verwachten we dr. Sofie Claerhout (°1993) die ons over haar CSY-passie zal spreken.
Zij promoveerde als eerste in België tot doctor in de Forensische Genetica. Ze is gefascineerd door genetica, gek op stambomen en gedreven door een sterk rechtvaardigheidsgevoel. 

Aan het KU Leuven onderzoekt ze het enige stukje DNA dat ze zelf niet heeft: het mannelijk Y-DNA. Waarom? Om een laatste redmiddel te bieden bij forensische cold cases. Door haar wetenschappelijke inzichten kan eindelijk een doorbraak komen bij heel wat tot op vandaag slepende mysteries. Het mannelijk Y-DNA zet Sofie in als een krachtig hulpmiddel om jarenlang vastgelopen moordzaken toch nog op te lossen via grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek. Haar CSY-onderzoek werd bekroond met de hoofdprijs op het forensisch wereldcongres.
Na jarenlang pleiten is ze erin geslaagd om samen met de minister van justitie in maart 2024 DNA-verwantschapsonderzoek te implementeren in onze Belgische wetgeving. Zij is auteur van het boek 'Dader onbekend'

Spreker: Dr. Sofie Claerhout